Skriv, så det er til at forstå

At skrive godt er ikke et spørgsmål om talent. Ved hjælp af nogle enkle redskaber kan alle lære at skrive tekster, der fænger og er til at forstå. Selv, hvis emnet er komplekst og fagligt tungt. Det handler om at vinkle skarpt, styre uden om sprogets fælder og bygge både sætninger og tekst effektivt op. Så skal budskabet nok gå direkte ind hos modtageren.

Hvem er du?
Dette skrivekursus er til dig, der gerne vil være bedre til at skrive klart og enkelt. Om du skriver nyhedsbreve, webtekster, referater, politiske dagsordener, kundemails eller noget helt syvende betyder mindre. Hvis det er værd at skrive, er det også værd at skrive ordentligt. Kurset er målrettet dig, der gerne vil have konkrete værktøjer og øvelse i at skrive effektivt og i øjenhøjde med din modtager.

Hvad lærer du?
Når du går hjem, ved du præcis, hvad der får en tekst til at ligge halvdød hen på skrivebordet. Og hvordan du redder den. Du ved også, hvorfor udsagnsordene er så hulens vigtige at have styr på. Og hvordan du rammer plet hos din læser.

I løbet af dagen lærer du blandt andet at:

·     Målrette teksten til din læser og skærpe dit budskab
·      Gøre det tunge sprog lettere – uden at miste fagligheden
·      Bygge enkle og klare sætninger
·      Vælge imødekommende ord og få en personlig tone i teksten
·      Få læseren på krogen - og holde ham fanget
·      Styre uden om de sproglige fælder
·      Og lave fejlsøgning på egne og andres tekster

Hvorfor er det nu en god ide?
Du kan jo skrive i forvejen. Du skriver endda på et temmelig højt niveau og hviler trygt i din egen faglighed. Men af og til glemmer du modtagerens udgangspunkt, når du kommunikerer til andre. Du savner viden om, hvordan du gør det svære stof enkelt. Hvordan du kommer til at lyde lige så imødekommende og hjælpsom på skrift, som du gør ansigt til ansigt. Og hvordan hulen du skal omsætte sprogpolitikken på din arbejdsplads til praksis.

Derfor vil det lette dit arbejde ret gevaldigt at:

·    Få indsigt i hvordan du kommer til at skrive både professionelt og personligt
·    Få støvet ord og vendinger af i alle hjørner af dit sprog
·    Slippe for at bruge tid på opkald fra forvirrede borgere, kunder eller kolleger, fordi du udtrykker dig klart i første forsøg
·    Komme til at lyde som dit eget venlige og imødekommende jeg på skrift
·    Være med til at løfte hele kommunikationen på din arbejdsplads og styrke dens image udadtil.

Hvordan er kurset bygget op?
Kurset i skriftlig kommunikation kan løbe over en, to eller tre dage, afhængig af jeres ønsker og udgangspunkt. De fleste vælger et forløb på halvanden dag med et par ugers pause til at reflektere, øve sig og få personlig feedback mellem hver kursusgang.

FØR KURSET sender alle deltagerne eksempler på deres arbejde og skrivestil til underviseren. Ud fra det skræddersyr vi et program efter deltagernes egne behov, ønsker og niveau.

UNDER KURSET består undervisningen af en blanding af oplæg og øvelser. Du kommer til at fordybe dig i en eller flere af dine egne tekster. Undervejs får du luget ud i snørklede formuleringer, sproglige fælder og andre benspænd for din læser. På den måde går du hjem fra kurset med en spændstig, læseværdig tekst og viden om netop dine svagheder.

EFTER KURSET anbefaler vi at supplere kurset med personlig, skriftlig feedback på egne tekster. Som en slags hjemmeopgave, hvor du får afprøvet teknikkerne fra skrivekurset efterfulgt af en konstruktiv tilbagemelding på resultatet. Helt frivilligt.

Hvad får du med dig hjem?
·    Indsigt i netop dine sproglige svagheder - og hvordan du fikser dem
·    Viden om de mest udbredte benspænd og fælder i skriftsproget
·    En spændstig og læseværdig tekst, som du selv har finpudset i løbet af dagen
·    Personlig, skriftlig feedback på din hjemmeopgave (valgfri)
·    En pixibog med mine 13 bedste tips til at skrive enkelt og personligt

Hvem underviser?
Det gør jeg, Hanne Mølby Henriksen. Jeg er uddannet journalist, arbejder som freelancer og har skrevet for aviser og magasiner i Danmark og udlandet i over 15 år. Samtidig underviser jeg fast på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole som gæstelærer i fag som sprog og fortælleteknik og holder kurser over hele landet i at skrive enkelt og personlig

Hvor foregår det?
De fleste vælger at booke os til et internt forløb, hvor vi kommer vi ud til dig og dine kolleger og underviser på et lukket hold. Vi har også erfaring med individuelle forløb en til en. Og somme tider opretter vi åbne hold på tværs af arbejdspladser i byer som Aalborg, Aarhus og København. Ring på telefon 2680 3088 og kom på venteliste eller få et bud på, hvordan vi kan styrke kommunikationen i din virksomhed. Du kan også sende en mail til hmh@journalist.dk


Skriv enkelt og personligt - det siger de andre kursister

Meget givende kursus med mange gode tips og tricks - både enkle huskeregler og mere avancerede læresætninger! Jeg føler, at jeg har fået banket noget rust af fyldepennen, så jeg nu kan skrive skarpere og mere præcist og informativt.
— Flemming Bøgh Jensen, fuldmægtig hos Præhospitalt Beredskab, Region Nordjylland
Hanne ved, hvad hun laver. Når du går fra kurset, skriver du allerede bedre, og der er kommet mere saft og kraft i dine tekster. Simpelthen. Stor anbefaling herfra.
— Mette G. Nørkjær, kommunikationsmedarbejder hos Borean
Jeg har været meget glad for at være på dit kursus. Jeg oplever at gå herfra med mange anvendelige redskaber, som jeg kan bruge fra dag 1. Du har været god til at være konkret og til at komme med eksempler. Jeg har siden oplevet en positiv respons fra min chef: “smukt arbejde” og “det vil jeg gerne se mere af” på de tekster, som jeg har skrevet. Jeg har anbefalet mine kolleger at melde sig til næste kursus.
— Helen Houmøller Rasmussen, konsulent i Kronikerenheden, Region Nordjylland